Humpolec otevře autokrosovou sezonu 2023

Autokrosová sezona se kvapem blíží a tradičně jí otevře úvodní podnik v Humpolci. Ten se uskuteční 21. – 23. dubna na trati Pod Vilémovským lomem. Závod se jede jako Mistrovství zóny střední Evropy, Mistrovství České republiky, Česká Trofej a MASCOM Cup. Pořadatelé již nyní evidují skoro stovku přihlášek od závodníků z šesti evropských zemí. Dá se tak očekávat strhující podívaná, mnoho krásných soubojů a dramatických momentů.

Velmi napilno mají humpolečtí pořadatelé, což potvrzuje Josef Špaček. „Povedlo se nám pronajmout další část pole a tím zhruba o třicet míst zvětšit kapacitu depa. Plánovali jsme ještě navážet další povrch na trať, ale počasí je bohužel proti nám. Trať se tedy pouze po zimě upraví a navážení bude pokračovat až po závodech,“ informuje předseda AMK Zálesí Humpolec, který očekává početnou a vynikající konkurenci. „V tuhle chvíli se blížíme ke stovce přihlášených aut a jsou k nám registrovaní jezdci šesti evropských národností. Určitě se bude na co koukat. Největší třešničkou na dortu je Jaroslav Hošek, který u nás zahájí svoji jubilejní padesátou autokrosovou sezonu. Myslím tedy, že určitě bude čest pro ostatní jezdce si s Jardou zazávodit. A klobouk dolů, že v jeho věku stále aktivně závodí na slušné úrovni.“

Návrat po zranění, které utrpěl loni v červnu během evropského podniku v litevském Vilkyciai, plánuje Jakub Kubíček. „Humpolec chci jet. Otázkou je, jestli to stihneme (smích). Práce je totiž hodně a času málo. Ale jo, reálné stíhat to je. Tím spíše, že letos bychom neměli jet evropský šampionát ale pouze kompletní republikový,“ nastiňuje své plány rakovnický pilot divize SuperBuggy, jehož návrat určitě bude jedním z největších taháků pro fanoušky. A přidává své ambice. „Rok jsem nezávodil ani v bugině neseděl. A jak dobře víme, kdykoliv někdo déle chyběl, bylo to znát. Vyložené cíle si tedy nedávám. Závody si chci hlavně užít. Samozřejmě se však nehodlám jen vozit, a kdyby se podařil pěkný výsledek anebo dokonce vítězství, jen lépe. Do Humpolce se moc těším už kvůli tamní partě organizátorů. Sleduji, že humpolečtí už zase makají, snaží se, odvádí skvělou práci a tradičně jistě připraví skvělé závody. Doufám, že dorazí hodně fanoušků. Vždyť na úvod sezony se pokaždé ukáže, kdo jak se přes dlouhou zimní pauzu připravil. My tedy tentokrát asi změnili jen startovní číslo. Tak to ale je.

Stříbro v kartcrossovém MASCOM Cupu loni vybojoval Ondřej Hartych. „Moc se těším, protože zima byla dlouhá. Navíc do Humpolce se vždy moc rádi vracíme kvůli zázemí i trati. Doufejme, že se nám bude dařit stejně jako loni, kdy jsme bojovali až do posledního závodu o titul s Petrem Doležalem. Klouček byl nakonec o pár bodů úspěšnější,“ těší se jezdec z obce Zlatníky u Prahy.

Stejně jako minulou sezonu zůstává prioritou Hany Doubravové republikový šampionát JuniorBuggy. „Do Humpolce se po dlouhé zimní pauze strašně těším. Tamní trať i zázemí jsou vždy na vynikající úrovni a humpolečtí pořadatelé mají vždy vše perfektně připravené. Já pojedu s naší stávající JuniorBuggy. Ještě dolaďujeme pár drobností, ladíme motor a děláme vše proto, abychom byli dobře připraveni. Mým cílem je se především pořádně rozjezdit, neublížit technice a finálová účast by mě potěšila,“ usmívá se uničovská závodnice.

text: Vlastimil Resl

foto: Tomáš Němec /Autokrosar.cz